..

..
..

30 Ocak 2019 Çarşamba

SAHTE DERGİLERDE SAHTE MAKALELERİN BASILMASI



HBT sayı 128-7 Eylül 2018’de Reyhan Oksay’ın makalesini ilimle uğraşan herkesin okuması lazım. Sahte makaleler, sahte dergilerde nasıl basılıyor? 10 Ağustos 2018 tarihinde The Guardian gazetesi, sahte bilim üreten dergiler başlığı altında, dünyada belli başlı 5 predatör dergide 175.000 bilimsel (!) makalenin yayınlandığı belirtiliyor. Predatör dergi demek, sahte, para ile makale yazan dergi demek. İnsanlığa, ilme karşı yapılmış en büyük haksızlık, ahlaksızlıktır. İnsanlık adına, ilim adına lanet olsun. 2013 yılından bu yana dünyada 400.000’den fazla –yalnızca Almanya’da 5000- bilim insanının makalesi uyduruk “bilim” dergilerinde yayınlandı. Türkiye’den akademisyenler arasında da bu uyduruk dergilerde sözde bilimsel makaleler var. Hakiki dergilerde makalenizin basılması için bazen 6 ay, bazen 1 sene beklersiniz. Çakma dergilerde birkaç gün içinde makalenizle beraber dergiyi size gönderiyorlar (tabii büyük para karşılığı). Bilimi bir kanser gibi binlerce ve binlerce sahte makale doldurursa bilim ne hale gelir? Her bir vaka için hukukçuların amme davası açması gerekir. Bu ilim nasıl hale gelir, doğruyu nasıl ayırt edeceğiz? İnsanlığa yapılmış en büyük kötülüklerden biri.
En çok adı duyulan sahte bilim platformlarının başında OMICS, IOSR Journal, Science domain ve WASET geliyor. (Turkish World Academy of Science, Engineering and Technology). Alman gazeteci Svea Eckert ve ekibi WASET’in dünyanın dört bir yanında binlerce konferans ilanı yer alıyor. Zaman çizelgesi 2031 yılına kadar uzanıyor, araştırma dergisi 2018 yılı için 183 bilimsel etkinlik düzenlemiş, 58.669 bireysel sunuma yer verilmiş. Dergi 2007’den itibaren faaliyete geçmiş, bundan 2017 yılında 4.1 milyon dolar kazanmış. Bu bilim için bir felakettir.
Alman gazetelerinde çıkan bir habere göre Bayer gibi dev bir ilaç şirketinin gönderdiği makale bile bu tip dergilerde yayınlanmış, üstelik yazarları da şirketin üst düzey görevlileri. (Reyhan Oksay, HBT sayı 128, 7 Eylül 2018). Bu işin bir an önce ele alınıp, cezalandırılıp, kamuya en ince detayı ile açıklanmasını diliyorum.
Doç.Dr.Çetin ERTEK
26.01.2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder