..

..
..

13 Aralık 2016 Salı

ÖĞRETEMEDİĞİMİZ GİBİ, YANLIŞLARI DA ÖĞRETMEYE (!) BAŞLADIK.

Tek bir fisyon olayında çıkan enerji 196 MeV’tur. Tek bir füzyon olayında çıkan enerji 27 MeV’tur. Hani füzyonda çıkan enerji fisyonun 1000 katı idi.
Bu problemi değerli arkadaşım Prof.Dr. Tolga Yarman’la beraber masaya yatırdık. Tolga “burada dikkat edilecek husus, birim başına çıkan enerjiyi düşünmek lazım” dedi. Hakikaten Uranyumun 92 adet protonu var. Proton başına düşen enerji 196/92 (2.13) dir. Füzyonda ise proton başına 27/4 (6.75) MeV çıkıyor. Bu 1000 mislini izah etmese de 6.75, 2.13 ten 3 misli büyüktür. (Burada 4 protonun füzyonda birleşmesinden bir Helyum atomunun meydana geldiği düşünülmüştür.) Ayrıca H-bombasında yüksek ısıyı verebilmek için bir A-bombası patlatılmalıdır. Verdiğimiz bu enerjiyi de çıkan enerjiden çıkarmak gerekir.
Öğretilerimize dikkat edelim. Durumu Prof.Dr. Melih Geçkinli (Beykent Üniversitesi) kardeşimle incelediğimizde, Melih Bey bana reaktörde nötronların difüzyon denklemi çözümlerinde grafiğin yanlış olduğunu söyledi. Ondan sonra neşredilen çalışmalarda o yanlışın da referans verilerek öğretide yanlışın yayılması devam ediyor. Ayrıca reaktör dinamiği hesaplarında da yanlışlar bulduğunu ilave etti. Bir profesör bunu ele almış, hiç tınan olmamış. Yanlışları öğretmeye başladık, bunların üstünde önemle durulmalıdır. Durum takip edilmelidir, sırf bunun için bir konsey kurulmalıdır.
 TÜBİTAK’ın renkli nefis baskı FİZİK kitabında fisyon şeklinde önemli yanlışlar vardır. Ankara’ya gittiğimde Tunus Caddesi’ndeki TÜBİTAK Yayın Müdürü’ne kitabı yanıma alarak gösterdim. Beni kabul etti ve bana hak verdi. Bununla uğraşacağız dedi. Biz bu kitapları İngiltere’ye ihale ettik, tercümelerini de bir Türk profesör yapıyor dedi. Demek ki bu konuyu yazacak Türk profesörü yok. Sanki bu konuda yetişmiş seçkin insanlarımız yokmuş gibi. Nötronların diffüzyon yanlışları ve reaktör dinamiği yanlışları için okuyucular Melih Bey’le temas edebilirler.

10.12.2016
 Doç.Dr.Çetin ERTEK


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder