..

..
..

16 Mart 2015 Pazartesi

Doç.Dr. Çetin Ertek'in yazısı

BORONLA BEYİNDEKİ KANSER TÜMÖRLERİNİN YOK EDİLMESİ

Boron bileşiği damardan hastaya zerk edilir. Boronun özelliği gidip beyindeki tümöre yerleşmesidir. Hasta, kafasından atom reaktöründe hazırlanmış ışınlama bölgesine sokulur. Bu atom reaktörü araştırma reaktörüdür. Reaktörden çıkan nötronlar boronun içine girerler. Şu reaksiyon meydana gelir:
10B(n,α)7Li
Meydana gelen α parçacığının enerjisi 2.65 MeV’dir. Bu yüksek enerji ile alfa parçacığı habis tümörü paramparça eder. Hasta 1 saat sonar odasına alınır. Bu işlem haftada birkaç kere tekrarlanır. 10-15 seansta tümor yok olur. Öteki canlı hücreler olaydan etkilenmez. Bu sistem Amerika’da, Hollanda’da, Almanya’da (Münih havaalanı yakınlarında) Portekiz’de, Japonya’da uygulanmaktadır. 1997 yılına kadar Münih’deki sistem 555 tümörlü hastayı iyi etmiştir. Japonya’da 1997  tarihine kadar 132 hasta tamamen iyileşmiştir. Hastalardan bir hanımefendi iyileştikten sonra ömür boyu o laboratuvarda gönüllü olarak çalışmak istemiş, kabul edilmiştir.
Bu metod, cerrahların erişemedikleri beyin iltihabı bölgelerinde de uygulanmaktadır. Ayazağa’daki Enerji Enstitüsü’nde TRİGA Mark II tipi araştırma reaktörü bu sistemi kurmaya çok uygundur.
Bor yataklarında dünya birincisiyiz. Bor sanayiinin 265 ayrı dalında kullanılan bir maddedir. Senelerce kaya parçalar halinde vagonlarla 20-30 dolara sattık. Uç ürünleri yapamadık. Marmara Üniversitesi’nden bir profesör arkadaşım bir uç ürününü 1 gramına 6000 dolar vererek üniversite laboratuarına getirttiğini anlatmıştır. Bor’a dayalı bir büyük sanayi kuramadık. Nihayet 5-10 seneden beri bir bor araştırma merkezi kurduk. Beş sene öncesi içinde sadece sekiz profesyonel çalışıyordu. Bu durum, dünya şampiyonluğuna yakışmayan bir cılızlıktır. Halkımız bordan enerji elde edilebileceğini sanıyor. Enerji sektöründe bor, hidrojeni saklamak, muhafaza etmek, depo etmek için kullanılır, kendisi enerji vermez. Bor, suntanın içine konulduğunda, suntanın mukavemetini %16 arttırır. Yanmazlık sağlar, malzemeyi bakteriden korur. Ayrıca nötronları yuttuğu için atom reaktörlerinde ve atom sığınaklarında kullanılır.
Doç.Dr. Çetin Ertek

14 Mart 2014.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder