..

..
..

29 Mart 2017 Çarşamba

ÇEKMECE NÜKLEER ARAŞTIRMA VE EĞİTİM MERKEZİ’NİN ROLÜ


ÇNAEM zaman içinde çalışarak onbinlerce radon kontrolleri yapmış, binlerce radyasyonla ilgili lisansları dikkatli bir şekilde vermiş, radyo-izotopları üretmiş ve hastahanelere ve ilgili kuruluşlara dağıtmış, TR-I araştırma reaktörünü yıllarca başarı ile çalıştırmış, radyasyonla ilgili çalışmalarında uluslararası ödül almış, biokinetik çalışmaları, Küçükçekmece gölü ve çevresinin bilimsel etüdü, Karadeniz’de ekolojik ve kimyasal araştırmalar, radyokimyasal analizler, bütün vücut yükü radyoaktivite ölçümleri yapmıştır. ÇNAEM aynı zamanda Türkiye radyasyon erken uyarı sistemi ağının (RESA) projelendirilmesi ve kurulması işlevini başarı ile gerçekleştirmiştir. Burada, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde hava partikül dedektörlerinin ağını kuramamıştır. Bunun çocuk ölümlerinde insan hastalıklarında bölge hava kirlenmesi bakımından büyük önemi vardır. Avusturya’nın Cumhurbaşkanı adaylarından, tıp doktoru (adını hatırlayamadım) memleketin 250 noktasında partikül ölçen dedektör sistemini kurmuş ve bu sistem hala başarı ile çalışmaktadır. ÇNAEM Nükleer Elektronik Bölümü, elektronik sistemlerin bakım ve onarımını başarı ile gerçekleştirmiştir. Türkiye’nin araştırma, tıp ve sanayi kuruluşlarına ve orduya radyasyon ölçme cihazları yapmıştır.
ÇNAEM kütüphanesinde bulunan (bulunduğu sanılan) birçok özgün araştırma raporu bugün manyetik medyada talebelerin hizmetine sunulmamıştır. Size benim çalışmamdan bir örnek vereyim: Mart 24, 1975 tarihinde Stanford Üniversitesi’nden Prof.Dr. Sidney Fiarman mektubunda benim ÇNAEM ilmi raporlarından ÇNAEM 47 nolu raporunu istemişti. Kendisine bir mektupla ulaştırmıştım. Şimdi nükleer alanda çalışan bir talebemiz bu raporu internette görmek isterse göremez. Bu mektup olağanüstü öneme sahiptir.(İlerde anlatabilirim) Kitabımda (Enerji, Erozyon, Fizik ve Nükleer Fizik, Doç.Dr. Çetin Ertek)  sayfa 160’ta görülmektedir. ÇNAEM 47 raporunu internette göremediniz, peki ÇNAEM 46, 45, 44 vs görebiliyor musunuz? Bu raporlardan galiba ÇNAEM 22 no.lu rapor, kimin tarafından yazılmıştır biliyor musunuz? Ord.Prof.Dr. Cahit Arf, Ercüment Özizmir, Kaya İmre. Dünyada ilk defa yazılmış en genel plazma denklemidir. Bu raporu yazabilmek için bu üç müstesna ilim adamı ÇNAEM’de aylarca çalışmışlardır. 35 sayfa civarındaki bu rapor sadece plazmanın genel denklemini bize vermektedir. Parçacıkların, iyonların, elektronların vs bütün etkileşimlerini içine almaktadır. Bu denklemin çözümü değildir, sadece denklemin kendisidir. Bu çalışmaya, raporlar dağıtıldıktan 4-5 ay sonra İtalya’daki araştırma merkezinden bir katkı gelmiştir.
Çok değerli arkadaşım Dr. Yılmaz Erkol’un çok uzun yıllar Çekmece’deki zirkonyum çalışmalarını da bulamazsınız. Yılmaz Erkol’un gene yıllarca çalıştığı ve yazdığı Kemik Bankası çalışmalarını da bulamazsınız.
ÇNAEM’in üst kuruluşu Atom Enerjisi Kurumu’dur. Bu işlerin çok dikkatle takip edilmesi gerekir. Toryum, yeşil çekirdekten elektrik enerjisi elde edilmesine ait hedefler hemen hemen yoktur. 200 üniversitemiz vardır. Dünya ikincisi olduğumuz  Toryum’u (380.000 ton) gözleri ile gören tek öğrencimiz yoktur! İran ve Güney Kore ile birlikte başladığımız bu serüvende Güney Kore’liler kendi yaptıkları nükleer güç santrallerini (1000 MWe ve üstü) pazarlama konumuna gelmişlerdir. ÇNAEM’de 1961-62’de bekçiler dahil 210 kişi mevcutken, 2017’de  230 personel çalışmaktadır. Çalışanların 32’si bilim doktoru, 104’ü uzman, 94’ü teknisyendir. Taze kan sisteme dahil edilmemiştir. İran’ın ÇNAEM gibi 15 tane ayrı araştırma merkezi vardır. Herbirinde 100-200 personel çalışmaktadır. ÇNAEM Toryum yakıtlarını başarı ile yapmıştır. Bu sadece ÇNAEM’in başarısıdır. Çekmece pırlantadır. Oradaki arkadaşlar bu başarıları adeta üst kuruluşa rağmen yapmışlardır. Hegel bundan 200 yıl önce Almanya’da yaşamış filozoftur. “Gelişme zorunlu olarak erekseldir” der. Erek burada hedef demektir. Hedefiniz yoksa gelişme olmaz demektir.
25.03.2017
Doç.Dr.Çetin ERTEK


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder