..

..
..

3 Aralık 2015 Perşembe

AKKUYU NUKLEER SANTRAL PROJESİYLE İLGİLİ OLARAK DUNKU PROGRAMINIZDA İZLEYİCİLERİNİZ YANLIS BILGILENDIRILDI

​Sayın Mirgün Çabas
CNN Herşey Programı
Dünkü programınızda konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesinden Sn.Dr.Azime Telli, Akkuyu projesiyle ilgili yanlış bilgiler verdi.
Türkiye'nin bugüne kadar 3 milyar harcadığını Halbuki Türkiye beş kuruş harcamış değil.
Çünkü Rusya ile Türkiye arasında 2010 yılında (hatta dünyada bir ilk olarak!!)TBMM'den de geçerek yasalaşan sözleşmeye göre
santralla ilgili tüm giderler 'yap işlet, bize elektrik sat modeline' dayanıyor ve Rus şirketince karşılanmak zorunda. İleride santralın sahibi de Rus şirketi oluyor (Türkiye'de kurulan bir Mercedes kamyon fabrikası gibi). Bunu Azime hanım söylemedi.  Türkiye ileride sadece 15 yıl süresiyle elektrik satın alacağını garantiliyor o kadar.
Rusya Akkuyu projesini durduracak olursa, Türkiye'nin kağıt üzerinde bir kaybı olmayacak. Ancak, Akkuyu'nun yerine yeni bir nükleer santral yapımı için başka bir şirket bulması gerekecek ve yeni şirket 8-10 yıl sürebilecek(*) santralın yapımından sonra elektrik satımından geriye alabileceği bile şüpheli olan bir santral projesi için bankalardan her yıl 1-2 milyar usd kredi bulup, bunun gitgide artan faizlerini 10 yıl süreyle ödemeyi de kabul etmeyeceğinden Türkiye'nin  işi zor görünüyor. Nirtekim Akkuyu için batılı şirketler hükümete bedavaya gelen (bütçeden bir para ayırmadan) bu  yap işlet modelini kabul etmediler ve projeyi sadece Rusya üstlendi. Rusya'nın bu yap işlet modelini neden kabul ettiği ise araştırılmaya değer.
Benim bu konuda bir dizi yazım Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji dergisinde ve Radyasyon ve Sağlığımız? Nobel yayınları 2014 kitabımda yayımlandı.
(*) Akkuyu sözleşmesinin imzalanmasından bugüne kadar 5 yıl geçmesine rağmen santralın temeli bile atılmış değil.
Sadece limanın temeli atıldı ve bu medyada, yanlış olarak, santralın temeli atıldı şeklinde açıklandı.
Deneyimlere göre bir çok nükleer santral 8-10 yıldan önce bitirilemiyor ve sonunda yapan şirket büyük zarar ediyor.
Örnek: Finlandiya'da yapımına 2003'de başlanan yeni nükleer santrala 2003'de başlandı 2009'da bitirilecekti hala bitmedi daha 1-2 yıl süreceği sanılıyor.Yapan Areva şirketiyle Finlandiya yetkili kurumu, artan giderleri hangi tarafın karşılayacağıyle ilgili anlaşamadıklarından Avrupa ticaret mahkemesine gittiler (başlangıçta 2,5 miyar Avro'ya anlaşmışlardı şimdi bu tek santralın maliyetinin 7 milyar Avro'yu geçtiği basında yer alıyor).

Güncel konuları derinlemesine ve objektif inceleyen yayınlarınızın sürmesi dileklerimle..
Selamlarımla
Yüksel Atakan
Radyasyon Fizikçisi,Dr.
Almanya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder