..

..
..

11 Aralık 2013 Çarşamba

ThEC 2013 Cenevre Toryum Enerji Konferansı’nın Ardından (Mustafa Özcan, 9 Aralık 2013)



ThEC 2013 Cenevre Toryum Enerji Konferansı’nın Ardından


Toryum kaynaklı nükleer enerji konusunu  dünyada tanıtmayı ve konu ile ilgili küresel ilişkileri geliştirmeyi kendine misyon edinmiş bir organizasyon olarak 2010 yılından beri her yıl başka bir ülke sahipliliği ile düzenlenmekte olan “Thorium Energy Conference”, kısaca ThEC 2013 etkinliği 27-31 Ekim tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde yapıldı.
32 ülkeden 200’ün üzerinde uzmanın katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda Türkiye, ikisi konuşmacı olmak üzere dört katılımcı ile temsil edildi.

Sekiz kuruluşun sponsorluğu ile yürütülen etkinliğin hoş geldiniz konuşmacısı CERN Direktörü Rolf Dieter Heuer idi.

Bilimsel oturumlar için açılış konuşmasının Nobel Fizik Ödülü sahibi tanınmış nükleer fizikçi Carlo Rubia tarafından sunulduğu toplantı “Ulusal ve Uluslararası Toryum Programları” başlığını taşıyan Birinci ve İkinci Oturum ile 28 Ekim Pazartesi günü başladı. Oturumlarda çeşitli uzmanların sunduğu tebliğler üzerinden Hindistan, Japonya, AB, Birleşik Krallık (BK), İsveç Fransa ve ABD’nde toryum nükleer enerjisinin kazanılması ile ilgili olarak yapılmış ve yapılmakta olan çalışmalar ele alınarak açıklandı.

“Yenilikçi Toryum Reaktör Kavramları” adlı oturumlardaki sunumları Fransa, BK, Türkiye, Çek Cumhuriyeti, İsveç ve Norveç’ten gelen temsilciler aktarmıştır.

“Toryum Yakıt Döngüsü-Dönüştürümü” konusundaki Altıncı ve Yedinci Oturum sunumları sırası ile Türkiye, BK, Hindistan, Fransa, İsviçre ve Çin HC’nden gelen uzman temsilcilerce gerçekleştirilmiştir.

“Toryum Reaktör Fiziği” konularının işlendiği Sekizinci Oturumda ise Hint, Fransız ve İsveçli bilimcilerin sunduğu tebliğler geniş bir şekilde tartışılmıştır.

9 ile12 arasındaki dört oturum ‘hızlandırıcı sürümlü dizgeler’ konusunun ele alındığı sunumlara ayrılmıştır. Bu oturumlarda Fransız bilimcilerin çokluğu dikkat çekmiş olmakla birlikte BK, Venezuella, ABD, Japonya, G. Kore, Rusya Federasyonu, Çin HC, Hindistan ve İsviçre’den gelen temsilcilerin tebliğleri de tartışmaya konu olmuştur.

Kapanış oturumu mahiyeti ile oluşturulan son günkü yuvarlak masa şeklindeki 13. Oturuma önceki oturum başkanlarının katılarak konuların genel değerlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca sonuç bildirgesinin mahiyeti gündemin odağında olmasının yanı sıra toryum enerji teknolojisinin barışcıl amaçlı olarak küreselsel bir kullanım bulması konusu ele alınarak geniş bir şekilde değerlendirilmiştir.  

Mustafa Özcan (9 Aralık 2013)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder