..

..
..

17 Ocak 2019 Perşembe

NÜKLEER FİZİK, PİLLER VE AKÜMÜLATÖRLER



Deneysel reaktör fiziğinde çok geri kaldık. Biz Türkiye’de nükleer fizikle, reaktör fiziği ile konvansiyonel elektrik kaynaklarını birleştiremedik. Deneysel Reaktör Fiziği’nde bizzat çalışmış olanımız o kadar az ki! Biz radyasyondan mı korkuyoruz? Deneysel çalışmalardan mı korkuyoruz?  380.000 ton toryum Eskişehir Sivrihisar’da seni bekliyor Türkiye. Yanlızlığa itiliyorsun. Enerji kaynağına bir an önce sahip çık. Seni yanlız bırakırlar, sonra da yalancı delillerle uluslararası mahkemelerde iftiralar içinde kalırsın. Atatürk onun için “tam bağımsızlık” dedi. Biz bu ülkeyi kolay kazanmadık, şehitlerimiz nur içinde yatsın. Rahmetli Attila İlhan, muhteşem şair, yazar, yıllarca gazetesinde enerji, nükleer enerji derken, ondan başka bütün yazarlar, gazetelerini nükleer enerji karşıtlığı ile doldurmadılar mı? 1960’tan beri Türkiye tam 60 yıl kaybetti. Hala kaybediyor. Ergimiş tuz Toryum nükleer reaktörünü kur, enerjine bağımsız olarak sahip çık. 60 yılda üniversite müfredatlarına nükleer fiziği ve nükleer enerjiyi dâhil edemedik. Toryumda dünya ikincisi olduğumuz halde. Yazdığım “Enerji, Erozyon, Fizik ve Nükleer Fizik” kitabımı 100 tane hükümet kuruluşuna, belediye başkanlarına, üniversite fizik kütüphaneleri başkanlığına hediye ettim, hiçbirinden tık yok. İnanılır gibi değil. En saygın kuruluşlarımızı tek tek dolaştım. Sahipleri ile konuşmak imkânı yok. Giderseniz sizi büyük patronun iki danışmanı karşılar, onlar da nükleerden anlamaz, döner gelirsin. Patronla görüştürmezler. Bunları vatandaşlarımla paylaşmadıktan sonra yaşamanın ne değeri var? Benim halkımı 60 yıldan beri nükleerden kim ne için uzaklaştırdı? Rahmetli Prof.Dr. Engin Arık hoca, Eskişehir’deki Toryumun potansiyelini, Türkiye’nin en çok okunan gazetesinde tam sayfa röportaj yaparak anlatmasından nerede ise 20 yıl geçti, tık yok.
Ben eminim ki nükleerdeki bu sıkıntıları, başka dallardaki değerli arkadaşlarım da çekiyorlardır. Dünya imparatorluğunu kur. 15. Yüzyıla kadar ilerlemeyi dünyaya öğret, frene bas, 1912’de perişan ol. İlerleme, aydınlanmanın önemi ortada.
Diyelim ki elektrikle çalışan arabanızda ayrı bir yere, hidrojen üretici bir ünite yerleştirdiniz. Protonları oradan alıp 11B (bor onbir) atomları ile çarpıştırırsanız p+Bà 3α + 24 milyon elektron voltluk enerji elde edersiniz. Bu 24 milyon elektron voltluk enerji, arabanızın aküsünde bir şok etkisi yaratabilir, akünün ömrü uzayabilir. Uranyum -238’den çıkan alfa parçacıkları + yüklüdür ve kalp pompasını durunca çalıştırabilir, yapılmıştır. Reaktör içinde 10 dakika tutulan en basit bir elektronik devrede elektronlardan 50 misli daha hızlı beta ışınları dönebilir. Üniversitelerde kapatılan fizik bölümlerinde mi bu deneyler yapılacak?
12.01.2019
Doç.Dr.Çetin ERTEK


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder