..

..
..

3 Ocak 2018 Çarşamba

ÇEKMECE NÜKLEER ARAŞTIRMA VE EĞİTİM MERKEZİ YILLARCA NASIL TEDİRGİN EDİLDİ?


Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi 1959’da kuruldu. Başlarda iyi maaş alıyorduk. Merkeze her yıl taze kan, üniversite mezunu kaliteli gençler imtihanla alınırdı. Çekmece başlangıçta İranlı, Pakistanlı talebelere deneysel gama ışınlarını ölçmesini öğretiyordu.
1969’a kadar işler iyi gidiyordu. 1968 olayları Çekmece’yi çok sarstı. Gençler alınmamaya başladı. Birçok reaktör fizikçisi genç, reaktör kalbindeki %96’lık zenginleştirilmiş uranyumu %20’ye düşürmek için Amerika’ya çağrıldı. Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin müdürleri boyuna değiştiriliyordu. Aynı şekilde Atom Enerjisi Kurumu Başkanları da çok sık değiştiriliyordu. Bu başkanlar maalesef üniversitelerden geliyordu. Kurum başkanlığında ortalama kalış süreleri 1.6 sene civarında idi. Üniversiteden 1-2 yıllık izinli olarak bu kurumun başında kalınır mı? Gerek Çekmece’de, gerekse Kurum’da çok ciddi anlaşamamazlıklar ve çekişmeler oluyordu. Maaşlar olduğu yerde sayar oldu. Alet alınmıyordu, E5’e bağlanacak, rant getiren villalar yapılacak, TÜBİTAK’a bağlanacak, ODTÜ’ye bağlanacak gibi söylentilerin sonu gelmiyordu. Bölümler çok zengindi, birim haline dönüştürülerek küçültüldü. Genç araştırmacılar alınmadı. Ayrılanlar, vefat edenler oldu. Bazı çok değerli elemanlar yabancı ülkelere yerleştiler. İlmi yayınlar tavsadı. Deneysel çalışmalara (üniversitelerimizdeki gibi) önem verilmedi. Teorik çalışmalara karşın deneysel çalışmalar yok denecek kadar azdı.
Bizimle nükleer alana aynı zamanda başlayan Güney Kore, bu zaman aralığında 1000 MWe gücünde atom reaktörleri satacak duruma gelirken, biz dünya ikincisi iken Eskişehir’deki nadir toprak elementlerine (17 adet) ve 380.000 ton Toryumumuza elimizi dahi dokunamadık. Yıllık cebimizde kalan para 75 milyar dolar olacaktı. Petrole ve doğal gaza oluk gibi para gitmeyecekti. Bir atom reaktörünün ömrü 60 yılsa, bir doğal gaz santralının ömrü 17 yıl mıdır?
Not: Değerli profesörlerimiz, TV konuşmalarında ajanlar tarafından sürekli hırpalandı. Çekmece’den Dr. Gül Göktepe, bu ajanlarla TV önünde çok başarılı bir şekilde yıllarca savaştı.
30.12.2017
Doç.Dr.Çetin ERTEK


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder