..

..
..

13 Şubat 2019 Çarşamba

BEYİN GÖÇÜNÜ TERSİNE ÇEVİRMEK



Çeviremezsin kardeşim. 24.400 TL aylık da versen, çocuklarına burs da versen, okuma masraflarını da karşılasan gelmez kardeşim, gelmez. Lojman da verebilirsin. Dönecek olan o arkadaş, çalıştığı konuda, hemen çalışmalarına başlamak ister. Sen ona, o atmosferi büyük bir veya birkaç araştırma merkezini kurup 2000-3000 kişi çalıştırıyor musun? Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi 1960’ların başında kurulduğu zaman, içinde 220 kişi çalışıyordu. 2000 yılında içinde 2000 araştırmacının çalıştığı bir merkez olması düşünülüyordu. Sene 2019, 180 kişi çalışıyor (temizliği ile, güvenliği ile çalışanlar dahil). Hedefini niçin seçmedin Türkiyem. Türkiye olarak Toryumda dünya ikincisi olduğuna göre sen bu işe 1939 fisyon olayının keyfi ile başlamalıydın. (880.000 ton Toryum rezervin Eskişehir Sivrihisar’da seni bekliyor). Prof.Dr. Engin Arık, bu rezervin değerinin şimdiki iç ve dış borçlarının dolar toplamını al, 350 ile çarp, bu kadardır diyordu. Nur içinde yatsın. Türkiye’ye dönecek olan arkadaşa sen derhal gerekli aletleri ve imkanları hazırlayabiliyor musun?
Tam 60 yıldan beri halkımızı, talebelerimizi nükleerden uzaklaştıracak programlı, geniş çapta bir çalışmanın yürütüldüğünü gözlerimizle görmüyor muyuz? Türkiye’de yapılan deneysel çalışmalarla, kuramsal çalışmaların oranı acaba kaçlarda seyrediyor? Üniversitelerimizde fizik, kimya, biyoloji laboratuarları açılıyor mu, kapatılıyor mu? Üniversitelerimizde ne kadar çalma çarpma olayları oluyor? Fikir çalma, kaynak göstermeden bilgi apartmaları ne durumda? Bilgi paylaştıkça çoğalır. Bilgisi yoksa neyi paylaşacak? Liyakat ile işinde yükselme var mı? Yoksa eş dostlarla mı işler görülüyor? Dışardan gelecek haksızlıkları müşahade etmek için mi geliyor?
Japonya’da Türk Büyükelçiliği’nde bir resepsiyondaydık. 50 yaşlarında temiz yüzlü bir Japon arkadaş yanıma geldi. Çok güzel bir Türkçe ile konuşmaya başladı. Meğer üniversitede Türkolog imiş. Çok güzel bir sohbet oldu. Kendisi bana şunu söyledi:”Osmanlı’nın liyakata verdiği önemi inceledim, hayran kaldım. Bir insan yaptığı işi liyakatle yapıyorsa onu durduran bir engel Osmanlı’da yoktu” dedi. “Biz aynı şartlar Japonya’da olsa, ona bu sonsuz imkanı ananeli bazı gruplaşmalar yüzünden veremezdik” diye ilave etti. Viyana’da çok sevdiğim bir arkadaşımın masasının üstünde bizim ekaliyetten bir şahsın dile ait çalışmasını gösterdiği zaman şaşkına döndüm. 6 sütun üzerine binlerce sayfa pelür kağıdına basılmış ciltli bir eser, bu bir lügattı. Bunda 11 ayrı lisan incelenmişti ve bu lisanlardan ikisi artık ortadan kalkmış lisanlardı. Bu çalışmayı yapma imkanı ona liyakatından dolayı verilmişti.
İçinde 5000-6000 kişinin çalıştığı Toryum Araştırma ve Enerji Merkezi kurarsınız. 17 adet ender toprak elementlerinden ve Toryum Ergimiş Tuz kullanarak elde ettiğiniz enerji ile yurt içinde yılda sadece Toryumdan 75 milyar dolar kazanırsınız. Modüler enerji gruplarını ortaya çıkartırsınız, ihracat da yaparsınız, o zaman o arkadaş gelmek ister, liyakatlı ise işe alırsınız, değilse almazsınız. Kullanacağınız toryum size en az 400-500 yıl yeterlidir.
Doç.Dr.Çetin ERTEK
09.02.2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder