..

..
..

13 Mart 2017 Pazartesi

SAHİP OLDUĞUMUZ KAYNAKLAR, DEĞERLER


380.000 ton Toryumumuz var. Dünya ikincisiyiz. Birinci Hindistan. Bununla 300-400 yıl başkalarından bağımsız olarak elektrik enerjisi elde edebiliriz. Dünya konjonktüründeki yerimiz, yanlızlığa itilmemiz göz önüne alınırsa, Toryum bizim biricik çıkış yolumuzdur. Yılda bütçemizde kalacak meblağ 75 milyar dolardır. Bu da gençlerimize iş demektir. Dünya Enerji Konseyi’nin son raporlarına göre mevcut enerji kaynakları en verimli ve en az kayıplarla kullanılsa bile 2020 yılına kadar (1990 yılına kıyasla) en az %50 artacak. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde nüfus artışına paralel olarak enerji talebinde artış olacak. Örneğin Asya kıtasında enerji talebinin % 150 oranında artacağı öngörülmektedir.
Elim uçak kazasında kaybettiğimiz çok kıymetli meslekdaşım Prof. Dr. Engin ARIK “Türkiye’de 2010 yılında hızlandırıcı deneysel yüksek enerji fiziği ve nükleer fizik konularında 1200 bilim insanının çalışıyor olması gerek” diyordu. 2002 yılında “Şu anda sadece 80 kişi var. Önce bilime ve bilim insanına yatırım yapmak lazım” diye ilave ediyordu. Zaman çok çabuk geçiyor, geleceğe sıkı hazırlanmak şart. Prof.Dr. Engin Arık Türkiye’nin en çok okunan gazetesinde tam sayfa üzerinden söyleşiyi 2005 yılında yapmıştı. Yeşil çekirdek Toryum’un Türkiye için kurtuluş olduğunu vurgulamıştı. Sürdürülebilir, temiz enerjinin yolu bu. Bomba yapılamaması da büyük avantaj. Ergimiş Toryum Tuz reaktörleri harpten önce kendini başarı ile kanıtlamış reaktörlerdir. Üstelik istenmeyen tehlikeli reaktör atıklarını da bunların içinde yok edebilir ve bundan para kazanabilirsiniz. Bugün başarılı, çok zengin iş adamı olsa idim; bütün Ortadoğu’ya Toryum reaktörleri satan Türkiye’nin Rockfeller’i olmak isterdim.
Bu arada Bor Enstitümüzün başarıları da gözden kaçmamalıdır. Engin Arık hocanın değerli eşi Prof.Dr. Metin ARIK, çok değerli arkadaşım Prof.Dr. Tolga YARMAN ile birlikte (çok değerli meslekdaşımızla beraber) Annals of Physics’te Einstein’ın makalelerinin basıldığı dergide son iki makale ile dünya fiziğine çok önemli katkılar yapmış durumdalar. Yıllarca günde 18 saat üzerinden dikkatle çalıştıklarını bizzat biliyorum. Onlarla iftihar ediyorum. Prof.Dr. Saleh Sultansoy arkadaşımız, hem Toryumda, hem de CERN’in en ileri projelerinden birinde, dünyanın en hızlı elektronlarının elde edilmesinde çalışmaktadır. TETP kurucusu değerli Mustafa ÖZCAN Beyefendinin son makalesinin çok dikkatle takip edilmesi ve bütün teknik elemanlara duyurulması acildir. FİGES Türk şirketimizin simülasyon üzerine çalışmaları dünya çapındadır. Dr.İng. Tarık ÖĞÜT Beyefendiyi Toryum katkıları dolayısıyla da kutluyorum. Bu noktalara zaman zaman açıklık getirmek istiyorum.
11.03.2017

Doç.Dr.Çetin ERTEK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder