..

..
..

28 Aralık 2016 Çarşamba

DOĞRU BİLİMSEL BİLGİ

Pierre-Gilles de Gennes, “Kırılgan Nesneler” adlı eserinde şöyle diyor: “Pek çok insanın hala, bilgisayarın doğruyu ve kaçınılmaz olanı saptadığına inanması büyük bir talihsizliktir. (Aynı inanç 19. yüzyılda basılı metinler için de geçerliydi.) Bilgisayar simülatörüne güvenilebilir, çünkü bu makine, hiçbir insan beyninin sahip olmadığı bir hesaplama gücüne ve hızına sahiptir.”
İnternette verilen bilgiler hangi otoritenin süzgecinden geçerek, doğruluğu saptanarak hangi referans kaynağından alınmıştır? Lütfen ilim disiplinini kaybettirmeyelim. Çok büyük bir bilgisayar yazılımındaki yanlışı bulmak çok zor bir iştir. Science dergisinde bir yorumcunun dediği gibi “İklim modellerinin oluşturulmasında hemen hemen herkes (biraz) hile yapıyor.”

Kuramsal, teorik çalışmalarımızı deneysel çalışmalarımızla karşılaştırmadığımız sürece doğruyu bilemeyiz. Deneysel çalışanlarımız son derece azdır. Laboratuvarlarımızda bir çok dışardan getirilmiş alet atıl durmaktadır. Deneyden ürkütülmüş bir vaziyetimiz var. Japonya halkını deneylere ısındırmak için neler yapıyor? Üniversitelerimizde fizik fakültelerinin kapatılması ne durumda? Bir fizikçiye en dokunan haber budur. İlim, fen Türkiye’nin geleceğidir.


24.12.2016
Doç.Dr. Çetin ERTEK 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder