..

..
..

11 Ocak 2014 Cumartesi

Türk-Japon Nükleer Güç Anlaşması'na Zenginleştirme Maddesi Eklendi (Mustafa Özcan, 11 Ocak 2014)


Türk-Japon Nükleer Güç Anlaşması'na Zenginleştirme Maddesi Eklendi
 
2013 Ocağının ikinci haftası içinde Başbakan başkanlığındaki Türk heyetince Japonya'ya yapılan resmi ziyarette uluslar arası camia için sürpriz denecek  kadar dikkat çeken bir olay yaşandı. Daha önce imzalanmış olan nükleer tesis kurulması anlaşmasına  nükleer yakıt için uranyum zenginleştirmesinin yapılabileceği hususunda bir madde eklendi.
 
Türk tarafında konunun sahibi ve yetkili temsilcisi olarak Enerji Bakanı Kılıç'ın kendilerinin böyle bir talebi olmadığı yönündeki beyanının doğru olduğu kabul edildiğinde ise teklifin Japon tarafınca yapıldığı sonucu çıkmaktadır.
 
Hem Türk, hem de Japon tarafından gelen bu tepkilerden bu durumun anlaşmanın normal seyri dışında bir gelişme olduğu anlaşılmaktadır. Bakan Yıldız'ın bunun bir Türk talebi olmadığı ve sadece eğitim amaçlı olduğu yönünde ifadesinin yanı sıra Japonya muhalefet partisinin de duruma tepki göstermesi akla arka planda beklenenin dışında bazı farklı oluşumların varlığını işaret etmektedir. 
 
Konunun uluslararası  önemde bir olay olduğu ise Greepeace (Yeşilbarış) adlı çevreci örgütün anlaşmanın Türk Parlementosu tarafından hemen ret edilmesini yönündeki talebinden anlaşılmaktadır. 
 
Akılda tutulması gereken şey ise Japonya'nın G8 Zirvesi'nin Pasifik bölgesindeki dört üyesinden biri oluşu nükleer güç konusundaki küresel ilişkilerin yeni bir aşamaya ulaştığı anlamını doğurmaktadır. Muhtemeldir ki durum Pasifik bölgesindeki güçlerin ortak bir konsensüs içinde hareket edilinmesinin bir sonucudur. Bunun Atlantik ve iki bölgenin ortası olarak Orta Doğu için yeni bir denge durumu yaratacağını kabul etmek gerekir.
 
Başka bir deyişle bu durumda, İran'ın nükleer faaliyetleri konusunda yumuşayan uluslar arası tutum da dikkate alındığında Orta Doğu'nun nükleer gücün yayılması yönünde yeni bazı gelişmelere sahne olacağını ön görmek yanlış olmaz. Bazı dip dalgalarının bölgede yeni bir denge durumunu sağlamak yönünde yüzeye doğru hareket etmekte olduğunu söylemek doğru bir saptama olacaktır sanırım.
 
Konu hakkındaki daha ayrıntılı ve geniş bilgilere internetteki Enerji Günlüğü dergisininhttp://enerjigunlugu.net/akkuyu-santralinin-yer-lisansi-onaylandi_6475.html#.Us6R1vRdVIw sayfasındaki haberlerden ulaşmak mümkündür.

Mustafa Özcan (11 Ocak 2014)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder